8.9 C
Aşkabat
22.11.2024
GÜNÜŇ WAKALARY

Türkmenistan’ın Yeni Elçisi Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Türkmenistan’ın yeni Ankara Büyükelçisi  Sn. İshankulu Amanliyev, Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a güven mektubunu sunduktan sonra Türkmenistan’ın bağımsızlığının 25. yıldönümü ve 2016 yılının Türkmenistan’da “Mirasa saygı duyma, Vatanı geliştirme” yılı olarak ilan edilmesi dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Söz konusu bilgilendirme ve tanışma toplantısına Atavatan Türkmenistan Dergisi ve sitemizin yetkilileri de davet edildi ve katılım sağlandı.

Türkmenistan Bağımsızlığı’nın 25.yıldönümünü,27 Ekim 2016’da kutlayacak. Bu nedenle Türkmenistan Devlet Başkanı kararıyla 2016 yılı ülkede “Mirasa Saygı Duyma, Vatanı Geliştirme Yılı” olarak ilan edildi. Bağımsızlık etkinlikleri, yıl boyunca bu sloganla gerçekleştirilecek.

Bağımsızlık Bayramı etkinliklerini, 2016 yılında etkili bir şekilde kutlamak için faaliyet programı kabul edildi. Programa göre düzenlenecek etkinlikler, Türkmen halkının kültürel mirasını tanıtma, koruma ve araştırma, kültürel değerleri koruma ve tanıtmaya yardımcı olacak şekilde gerçekleştirilecek. Bu çerçevede yılbaşından itibaren gerek Türkmenistan’da, gerekse yurt dışında çeşitli çalışmalar yapılıyor ve faaliyetler düzenleniyor.

İşte bu etkinliklerin bir benzeri de Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçiliği tarafından da yapılıyor. Türkmenistan Devlet Başkanı Sn.Gurbanguli Berdimuhamedov’un talimatıyla gerçekleştirilen etkinlikler çerçevesinde Türkmen halkının tarihi anlatılıyor, zengin kültürel mirası araştırılıyor, gelecek kuşaklara intikal ettirilmesi ve dünyaya tanıtılması için bir dizi faaliyette bulunuluyor.

Türkmenistan’da bilim, eğitim, kültür ve sanat alanlarını daha da geliştirmeyi öngören devlet programlarına büyük önem veriliyor. Söz konusu programlar gereğince, kısa zaman diliminde Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un girişimleri ile geniş kapsamlı ve uzun vadeli çalışmalar yapıldı. Bunların sonucunda bağımsızlık döneminde modern müzeler, kütüphaneler, yüksek ve orta öğrenim kurumları, bilimsel kuruluşların yeni binaları, ayrıca kültür merkezleri inşa edildi. Aynı şekilde büyük ölçekli milli ve uluslararası projelerin hayata geçirilmesi ve Türkmen halkının tarihi-kültürel değerlerinin korunması alanında da büyük çalışmalar yapılıyor. Söz konusu projeler Türkmen halkının arkeolojik eserlerinin, sanat değerlerinin yenilenmesini, Türkmenistan’ın eski el yazması eserleri fonunun oluşturulmasını ve ilgili bilimsel araştırmaların yapılmasını amaçlıyor.

Türkmenistan’ın bu alanda izlediği devlet politikası uluslararası düzeyde de destek buluyor. Bu bağlamda ülkenin uluslararası teşkilatları, özellikle UNESCO ile ilişkileri hızla gelişiyor. Yapılan çalışmalar sonucunda Kadim şehir Merv (Mary), Köhne Ürgenç ve Kadim Nusay gibi dünya uygarlığının bir parçası olan anıtlar UNESCO dünya kültür mirasları listesine dahil edildi, Köroğlu Türkmen halk destanı ise bu kuruluşun manevi kültür mirası listesinde yerini aldı.

Diğer yandan, Türkmen halkının ün kazanmış şahıslarının yaratıcılık ve felsefi mirasını tanıtma ve yayma konularına da büyük önem veriliyor. Bu bağlamda meşhur şahısların kitapları neşir ediliyor, onların eserleri yabancı dillere çevriliyor ve dünyaya tanıtılıyor.

Bugün Türkmenistan’da tüm orta ve yüksek öğretim kurumlarında, yerli ve yabancı bilimsel kuruluşlarda Türkmen edebiyatını ve sanatını temsil eden Devletmammet Azadi, Mahtımkulu Firaki, Nurmuhammet Andalip gibi tarihi şahsiyetlerin eserleri inceleniyor. Bu konuyla lgili bilimsel araştırmalar yapılıyor.

Söz konusu kültürel faaliyetler “Mirasa saygı duyma, Vatanı geliştirme” sloganı ile 2016 yılı boyunca devam edecek.

Degişli makalalar

(TENDER) Türkmenbaşynyň Nebiti Gaýtadan Işleýän Zawodlar Toplumy Bäsleşik Yglan Edýär

Ministrler Kabinetiniň Mejlisi

syrach

(TENDER) Türkmennebit Demirgazyk Goturdepe Ýatagynda Guýulary Gurmak Boýunça Halkara Bäsleşigini Yglan Etdi